26 Mar

Živali in poletna vročina

ŽIVALI IN POLETNA VROČINA

V teh vročih poletnih dneh, ko sami iščemo različne načine osvežitve, je prav da pomislimo tudi na naše živali in na to kako prenašajo poletno vročino.

Psi in mačke v koži, razen v šapah, nimajo žlez znojnic. Žleze znojnice pa so zelo pomembne pri uravnavanju telesne temperature, saj z izločanjem znoja nižajo telesno temperaturo. Z njimi si tako lahko pomagamo ljudje, živali pa bolj malo. Psi in mačke se hladijo preko jezika. Jezik je vlažen in z izparevanjem sline hladi kri, ki teče v jeziku. V vročini tako psi in mačke pospešeno dihajo, imajo na široko odprt gobček in molijo jezik na plano, kar je še posebej opazno pri psih. Takšen način hlajenja pa seveda odpove pri zelo visokih temperaturah. Takrat lahko pride do nevarnega pregretja organizma, tako imenovane hipertermije, ki je za žival lahko usodna.

Izredno pomembno je, da živalim poleti zagotovimo senco oziroma možnost, da se umaknejo pred vročino ter da imajo vedno na voljo dovolj sveže, pitne vode. Posebej pozorni naj bodo lastniki, ki imajo svoje pse ves čas na verigi, saj si ti sami ne morejo poiskati sence in hladu. Velikokrat si tudi prevržejo posodo z vodo in ostanejo žejni ves dan, če psa nihče ne pogleda.

Živali nikoli ne puščajte v zaprtem, parkiranem avtu. Temperatura v avtu se lahko poleti hitro dvigne nad 50 stopinj Celzija in že deset minut izpostavljenosti vročemu soncu, je lahko za psa zaprtega v avtu, življenjsko nevarno. Če se vam kaj takšnega vseeno zgodi, psa takoj pričnite hladit s hladnimi krpami in poiščite veterinarsko pomoč.

Poleti prilagodimo tudi hranjenje. Lastniki pogosto opazijo, da pes ali mačka v vročini manj je ali noče jesti, kar je normalno. Hrano jim tako ponudimo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Lahko tudi količinsko in kalorično zmanjšamo obrok, da dodatno ne obremenimo organizma, kar je pomembno predvsem pri starejših in bolnih živalih. Poleti je najbolje hraniti briketirano hrano saj se le-ta na vročini težje pokvari kot kosi mesa, drobovine ali ostanki z mize, ki so lahko že v 12 urah pokvarjeni in tako tudi nevarni za žival.

Tudi sprehodi in druge fizične aktivnosti naj bodo poleti omejeni  predvsem na jutranje in večerne ure. Posebej pazljivi bodimo s starejšimi, bolnimi psi in s psi brahicefaličnih pasem (potlačen smrček), saj imajo le-ti že tako pogosto težave z dihanjem. Izogibajmo se tudi sprehodov po vročem asfaltu, saj se na njem vročina odbija in je še toliko bolj vroče. Vroč asfalt pa lahko tudi poškoduje šape naših ljubljencev. Če se kuža rad kopa, mu v vročih dneh kopanje le privoščite.

Če se odpravljate na dopust in bo vaš ljubljenec ostal doma, poskrbite, da bo zanj skrbela odgovorna oseba ali jo za ta čas oddajte v hotel za živali.  Če pa želite vašega ljubljenca vzeti s seboj, temu primerno tudi organizirajte potovanje in preverite, če je na mesto  kamor potujete dovoljeno vzeti žival. Najbolje je potovati ponoči.  Če potujete izven meja Slovenije, morate živali priskrbeti potni list, žival mora biti označena z mikročipom in cepljena proti steklini.

Uživajte v poletnih dneh in naredite poletje lepo tudi živalim.         Metka Kropec, dr.vet.med.

Metka Kropec