26 Mar

Sterilizacije in kastracija

STERILIZACIJE IN KASTRACIJE

 

Sterilizacija je operativen poseg, pri katerem kirurško odstranimo reproduktivne organe pri samici. Je trajen način preprečevanja gonitvenih ciklusov in nezaželene brejosti, s katerim zmanjšate število nezaželenih mladičev in skrbite za  zdravje vaše živali.

Mačke, ki niso sterilizirane, imajo lahko mladičke tudi do 4 krat na leto. V času gonitve mačka zelo spremeni svoje vedenje: joka, mijavka, se valja po tleh, lahko tudi urinira po stanovanju ali hiši, saj s tem pokaže potencialnim snubcem, da je pripravljena na parjenje. Lastniki psic prav tako vedo kako živahno je lahko okoli hiše v času gonjenja njihove psičke, saj jo potencialni snubci zavohajo tudi kilometre daleč. Poleg preprečevanja gonitev in nezaželenih brejosti pa so pomembni tudi zdravstveni razlogi. Sterilizirane psice in mačke nimajo težav z navidezno brejostjo, z vnetjem maternice, rakavimi tvorbami na jajčnikih in maternici. Zgodnja sterilizacija prepreči razvoj tumorjev na mlečni žlezi.

Sterilizacija je kirurški poseg, ki poteka v splošni anesteziji. Pri sterilizaciji se mački oziroma psici odstranijo jajčniki in večinoma tudi maternica. Pred posegom mora biti žival tešča, da ne prihaja do nepotrebnih zapletov med operacijo. Žival pred posegom temeljito pregledamo in izberemo ustrezno anestezijo.

Če ne želite imeti mladičev, je najprimernejši čas za sterilizacijo psic in mačk pri starosti 5-7 mesecev, t.j. pred prvo gonitvijo, saj tako najbolje izkoristimo preventivni učinek sterilizacije na nastanek tumorjev na mlečni žlezi. V primeru, ko je psica sterilizirana pred prvo gonitvijo, se verjetnost za nastanek tumorjev na mlečni žlezi zmanjša na 0,5%, če poseg opravimo po prvi gonitvi pa tveganje naraste že na 8%. Seveda lahko steriliziramo tudi starejše psice in mačke.

Sterilizacijo psic in mačk, ki se gonijo in brejih živali odsvetujemo, razen v nujnih primerih,  saj so takrat rodila močno prekrvavljena in krhka in zato je nevarnost za nekontrolirano krvavitev večja. Primeren čas za poseg pri psici je 6 tednov po gonitvi oziroma 6-8 tednov po porodu, ko se hormonsko stanje uravnoteži, rodila pa normalizirajo.

Velikih sprememb v obnašanju živali po sterilizaciji lastniki ne opazijo, razen tega, da ni več spolnih hormonov in z njimi povezanega obnašanja. Večina lastnikov opaža, da postanejo živali bolj navezane na lastnika in se zadržujejo v okolici doma.

 

Kastracija živali pomeni kirurško odstranitev spolnih žlez-testisov pri samcih. S posegom trajno preprečimo oploditveno sposobnost živali.

Odločitev za kastracijo nam prihrani marsikatero nevšečnost. V času gonitve psic lahko postanejo psi agresivni, potepuški, med njimi se vname hud boj za naklonjenost psice in domov prihajajo poškodovani. V času ženitve so tudi manj pazljivi ter pozorni in kaj hitro se lahko pripeti kakšna avtomobilska nesreča z njihovo udeležbo. Neprijetno je tudi markiranje z urinom, ko označujejo teritorij. Tudi obnašanje mačkov v času ženitve je podobno, potepajo se, izgubijo apetit in shujšajo, domov prihajajo poškodovani in s seboj lahko prinesejo številne mačje virusne bolezni, kot sta mačja levkoza in mačji aids. Kastracija prinaša prednosti tudi z zdravstvenega vidika, saj prevenira bolezni prostate in cirkumanalnih žlez.

Kastracijo lahko opravimo že v starosti 5-8 mesecev, lahko pa tudi kadarkoli kasneje. Kirurški poseg poteka v splošni anesteziji, zato mora biti žival pred operacijo tešča. Področje mošnje obrijemo in razkužimo, prerežemo mošnjo in odstranimo moda. Kadar moda niso v mošnji jih poiščemo v trebušni votlini ali dimeljskem kanalu in jih od tam odstranimo.

Spremembe v obnašanju, ki jih lahko pričakujemo po kastraciji, so vezane na odsotnost hormona testosterona. V 90% se zmanjša nagon po potepanju, 60% živali je manj agresivnih do drugih samcev oziroma so tudi sami manj zanimivi za ostale samce. Markiranje z urinom se zmanjša pri 50% kastriranih živali. Kastracija pa ne zmanjša igrivosti, prijaznosti ali želje po socializaciji s človekom. S kastracijo se aktivnost živali ne zmanjša, tudi apetit ostane na isti ravni. Pri psih in mačkih, ki so že od prej podvrženi debelosti in nimajo dovolj gibanja, pa naj bodo lastniki bolj previdni pri količini obrokov.

Tako kot s sterilizacijo psic in mačk, tudi s kastracijo psov in mačkov preprečimo neželene brejosti in zmanjšamo število zapuščenih mladičev. Žal se jih vsako leto skoti več, kot je na voljo dobrih lastnikov zanje in lastniki psa ali mačka niti ne slutijo za koliko sirot je kriv njihov ljubljenec.

Če razmišljate o kastraciji ali sterilizaciji vašega ljubljenčka vam v naši ambulanti v Zgornjem Negonju v Rogaški Slatini v mesecu februarju in marcu nudimo 20% popust na omenjene posege. Za termin nas pokličite na telefon 059952083, kjer smo vam na voljo tudi za vsa vprašanja in nasvete.

 

Metka Kropec,dr.vet.med.

Veterinarski center Kropec,d.o.o.

Metka Kropec