06 Mar

Dilatacija in torzija želodca

Dilatacija želodca s torzijo je vedno zelo resno stanje, ki ogroža življenje živali. Potek bolezni je zelo hiter in se pogosto konča s smrtjo psa, če mu ne nudimo pomoči.

Pri dilataciji (razširitvi) se želodec napolni z zrakom in pritiska na ostale organe v trebušni votlini. Pritiska tudi na trebušno prepono, kar psu otežuje dihanje. Tako napihnjen želodec stisne žile v trebuhu kar preprečuje vračanje krvi v srce. Želodec napolnjen z zrakom se tudi hitro zasuče okoli svoje osi (torzija), prekine dotok krvi in želodec začne odmirat. V zasuk je zajeta tudi vranica, prekinjen je krvni obtok vranice, ki se močno poveča in prav tako začne odmirat. Porušena je celotna preskrba s krvjo in stanje živali se začne hitro slabšati. Vzrokov za nastanek dilatacije in torzije želodca je več oziroma gre ponavadi za skupek večih dejavnikov. Pomemben dejavnik je pasma psa oziroma genetska predispozicija, saj se pri določenih pasmah (nemška doga, weimaranec, bernardinec, irski seter, novofundlandec, bernski planšarski pes, nemški ovčar…) ta sindrom pojavlja pogosteje. Gre predvsem za velike pse, z globokim in ozkim prsnim košem. Dvakrat pogosteje se pojavlja pri samcih, pri psih starejših od 7 let, pri zelo temperamentnih, nervoznih psih. Pomemben dejavnik je tudi prehranjevanje, saj do dilatacije z zasukom pogosteje prihaja pri psih, ki so hranjeni enkrat na dan, ki zelo na hitro pojedo obrok in pogoltnejo tudi veliko zraka. Ravno požiranje zraka in nezmožnost njegovega normalnega izločanja, naj bi bil glavni vzrok dilatacije, ki lahko vodi v torzijo želodca. Do dilatacije in zasuka želodca pride ponavadi takoj po hranjenju, še posebej, če je pes takoj po hranjenju zelo fizično aktiven.

Najbolj očiten znak dilatacije želodca pri psu je napihnjen trebuh, pes poskuša bruhati vendar izbruha zelo malo ali nič. Je nemiren, prestrašen, se slini, kaže znake močne bolečine v trebuhu in hitro, plitko diha. Če poleg dilatacije nastopi še torzija, postanejo sluznice psa blede, pulz pa je hiter in šibek saj je žival v šoku. Takšno stanje se vedno konča s smrtjo, če živali ne nudimo takojšnje veterinarske pomoči. Žal je tudi ob pravilnem in hitrem ukrepanju prognoza pogosto dokaj slaba.

Prva pomoč pri takšnem stanju je sprostitev zraka iz želodca s punkcijo ali sondiranjem, s čimer psu olajšamo dihanje saj se zmanjša pritisk na trebušno prepono. Pomembna je tudi terapija šoka z nadomeščanjem tekočin. Ko psa stabiliziramo, opravimo rentgensko slikanje, da se prepričamo o prisotnosti torzije. V primeru, da gre za torzijo, psa operiramo, želodec namestimo v pravilen položaj in ga prišijemo na trebušno steno (gastropeksija). Če tega ne bi storili, bi se v 75-80% primerih torzija ponovila. Pogosto je potrebno odstraniti vranico, saj zaradi stisnjenih žil hitro postane nekrotična in odmira, vendar lahko pes tudi brez vranice normalno živi. Ni nujno, da se dilatacija želodca vedno konča s torzijo, vendar pa je skoraj vsaka torzija posledica dilatacije.

Za zmanjšanje tveganja za pojav dilatacije želodca s torzijo lahko nekaj naredijo tudi lastniki psov. Pse velikih pasem, ki so predisponirane za pojav te bolezni naj ne bi hranili samo enkrat na dan ampak večkrat in sicer iz posode, ki je postavljena na tla in ne na kakšna višja mesta. Voda naj ne bo na razpolago takoj po hranjenju, prav tako se izogibajmo večjim aktivnostim s psom eno uro pred in dve uri po hranjenju. Morebitne spremembe hrane naj bodo postopne. Dovzetni psi naj jedo sami v mirnem okolju. Preventiva dilatacije želodca s torzijo je tudi poznavanje simptomov te bolezni, saj lahko lastniki psov s pravočasnim ukrepanjem naredijo zelo veliko za boljši izid zdravljenja.

Na kratko: dilatacija želodca s torzijo je akutno stanje, ki ogroža življenje psa in ponavadi prizadene pse velikih pasem, z globokim, ozkim prsnim košem, starejše od 2 let. Brez hitre in ustrezne pomoči se večinoma konča za psa usodno. Upoštevanje določenih priporočil glede preventive, poznavanje simptomov ter hitro ukrepanje v primeru pojava dilatacije želodca s torzijo lahko vašemu kosmatincu ali kosmatinki rešijo življenje.

Metka Novak, dr.vet.med. Veterinarski center Kropec

Metka Kropec