26 Mar

Tumor mlečne žleze

Tumorji mlečne žleze so najpogostejše novotvorbe pri nesteriliziranih psicah. Lahko so majhni vozliči ali pa večje, agresivne tvorbe, ki metastazirajo. Lahko se pojavijo tudi pri moških živalih.

Najpogosteje se tumorji mlečne žleze pojavljajo pri psicah starih med 5 in 10 let, ki niso sterilizirane. Lahko se pojavijo tudi pri psicah mlajših od 2 let, vendar se to zgodi redkeje, sploh, če je bila psica sterilizirana. Tumor mlečne žleze lahko prizadene tudi moške živali. Prognoza je pri njih ponavadi dokaj slaba, saj gre večinoma za zelo agresivne oblike tumorjev.

Sterilizacija bistveno zmanjša možnosti, da psica zboli za rakom na mlečni žlezi, še posebej če je sterilizirana pred prvo gonitvijo. Pri takšnih živalih je verjetnost, da zbolijo za rakom na mlečni žlezi 0,05%, če so sterilizirane po prvi gonitvi je verjetnost 8%, po drugi gonitvi se ta verjetnost dvigne že na 26% in tako naprej. Gre za vpliv hormonov, predvsem estrogena in progesterona, ki ga s sterilizacijo zmanjšamo, saj odstranimo žleze, ki ju proizvajajo.

Poznamo različne oblike tumorjev mlečne žleze pri psicah, približno polovica je benignih in polovica malignih. Benigni so manj nevarni, imajo jasno izražene robove oziroma meje in rastejo počasi. Maligni tumorji ponavadi rastejo hitro in ogrožajo okolno tkivo v katerega se zajedajo. Za natančnejše določanje je potrebno vzorec spremenjenega tkiva pregledati histopatološko in se na podlagi rezultatov tudi odločiti za zdravljenje.

ZNAKI

Tumor mlečne žleze se lahko pojavi kot ena večja masa ali več manjših oteklin. V začetnem stadiju se spremembe v mlečni žlezi zatipajo kot majhne trde bulice pod površino kože, ki hitro rastejo in lahko  v enem mesecu podvojijo svojo velikost. Lahko se pojavijo v kateremkoli mlečnem kompleksu, vendar pogosteje v zadnjih dveh. Znaki malignega tumorja so hitra rast, neenakomerna oblika, čvrsto se držijo kože, lahko krvavijo in celo ulcerirajo. Agresivni tumorji se lahko razširijo na bližnje bezgavke in metastazirajo, najpogosteje v pljuča. Celice tumorja se po telesu prenašajo po limfatičnem sistemu, ki vključuje limfne žile in bezgavke. Pri tumorju mlečne žleze so najpomembnejše aksilarne bezgavke v pazduhi in ingvinalne v dimljah, ki tumorske celice zbirajo in jih odpošiljajo naprej po telesu v organe. Najpogosteje v pljuča, jetra in ledvica. Sčasoma postanejo tumorsko spremenjene tudi bezgavke in sprostijo v obtok še več tumorskih celic.

ZDRAVLJENJE

Ob pojavu tumorskih mas v mlečnem tkivu je indicirana kirurška odstranitev. Če je poseg opravljen v začetnem stadiju bolezni, je tumor v 50% primerov odpravljen. Odstranimo lahko samo tumorsko maso ali tudi del mlečnega kompleksa in področne bezgavke. Nadalje se lahko odločimo za zdravljenje s citostatiki, kemoterapijo ali za radiacijsko terapijo, saj tudi veterinarska onkologija hitro napreduje. Najvažneje in prognostično najugodneje pa je čimprejšnje ukrepanje z odstranitvijo tumorja. Odstranjen tumor pošljemo v patohistološko preiskavo, da ugotovimo za kakšen tumor gre in stopnjo invazivnosti tumorja. Če se tumor znova pojavi, se ponavadi odločimo za odstranitev celotne mlečne žleze, še prej pa opravimo rentgensko slikanje pljuč, da izključimo morebitne metastaze. Če so metastaze prisotne je operacija nesmiselna saj živali povzročamo samo še dodatno trpljenje.

Tumor mlečne žleze je pri psicah pogosto obolenje, ki pa ga lahko uspešno pozdravimo, če tumor pravočasno odkrijemo in odstranimo. Je edini tumor, ki ga lahko skoraj v celoti preprečimo in sicer s pravočasno sterilizacijo psice, se pravi pred prvo gonitvijo ali vsaj zgodaj v mladosti psice. Nesteriliziranim, starejšim psicam naj lastniki večkrat pretipajo trebušček in ob morebitnih zatrdlinah ali drugih spremembah na mlečni žlezi obiščejo veterinarja.

Metka Novak

Metka Kropec