26 Mar

Vakcinacija pasjih mladičkov

Vakcinacije-cepljenja pasjih mladičkov so pomembna dejanja v zagotavljanju zdravega in srečnega otroštva vašega kužka. Za boljše razumevanje cepiv in pomena cepljenj pa je pomembno razumeti kako je pasji mladiček zaščiten pred boleznimi v prvih tednih življenja. Novorojeni mladiček ni naravno odporen proti boleznim, vendar pa ima določeno zaščito v obliki protiteles, ki jih je dobil od mame preko placente. Naslednjo pomembno zaščito pa predstavljajo protitelesa, ki jih mladiček dobi iz maminega mleka-kolostruma. To je mleko, ki ga psica proizvaja od rojstva mladičkov in naslednjih 36-48 ur, zato mladiček dobiva protitelesa le prva dva dni življenja. Vsa protitelesa, ki jih mladiček dobi od mame, preko placente in preko kolostruma, se imenujejo maternalna protitelesa. Seveda pa bo mladiček dobil protitelesa le proti tistim boleznim proti katerim je bila mama cepljena ali jim izpostavljena.

Starost, pri kateri se pasjega mladička cepi, je odvisna od količine protiteles, ki jih je dobil od mame. Visoke količine maternalnih protiteles v krvnem obtoku mladička blokirajo optimalen imunski odgovor na cepivo. Šele, ko nivo maternalnih protiteles dovolj pade, je cepljenje učinkovito. Maternalna protitelesa potujejo po krvnem obtoku mladička več tednov. V določenem obdobju, je nivo maternalnih protiteles sicer nizek vendar še vedno previsok, da bi omogočil normalen imunski odziv na cepivo. V tem obdobju lahko kljub vakcinaciji pride do pojava bolezni. Večinoma se mladičke cepi vsaj 2x v otroštvu, da razvijejo dovolj visok nivo protiteles. Glede časa cepljenja in ponovitev cepljenj se z lastnikom pogovorimo o cepljenjih psice, okolju v katerem mladički bivajo in predvidimo morebitno povečano tveganje za pojav bolezni ter izberemo optimalni čas za cepljenje in število ponovitev.

Večinoma pasje mladičke cepimo prvič pri starosti 6-9 tednov in drugič čez 4 tedne, ter nato letno obnavljamo, da zagotovimo dovolj visok nivo protiteles. Cepiva, ki jih uporabljamo za cepljenje pasjih mladičkov so večinoma 5 ali 7-valenta, se pravi zaščitijo pred petimi oziroma sedmimi najpogostejšimi in najnevarnejšimi boleznimi za pasjega mladička: kužni kašelj, hepatitis, pasja kuga, parvoviroza, parainfluenca ter leptospiroza in koronavirus.

Po cepljenju se imunost ne razvije takoj. Organizem mora antigene v cepivu prepoznati, na njih odgovoriti in si jih zapomniti. Pri večini mladičkov se protitelesa začno tvorit 5 dni po vakcinaciji, popoln imunski odgovor pa je vzpostavljen v 14 dneh. Včasih je za popoln imunski odgovor potrebno cepljenje ponoviti.

Vsi pasji mladički, ne glede na pasmo, starost, telesno težo ali spol so cepljeni z enako dozo cepiva.

Na žalost prihaja do pojava bolezni tudi pri cepljenih psih, vendar je to dokaj redko. V takšnih primerih je večinoma kriv imunski sistem mladička, ki ne odgovori tako kot bi moral in ne vakcina sama. Lahko je vzrok oslabljen imunski sistem mladička, blokada s strani maternalnih protiteles ali genetski vzroki.

Včasih se po cepljenju pojavijo določeni stranski učinki. Večinoma gre za blage oblike, ki se kažejo kot zmanjšana aktivnost, zmanjšan apetit, lahko tudi rahlo povišana temperatura, kužki včasih kažejo kot da jih vse boli. Na mestu cepljenja se lahko pojavi oteklina, mesto je lahko rdeče in boleče. Vse to so blagi stranski učinki, ki večinoma v dnevu ali dveh sami izginejo. Pojavi se lahko tudi anafilaktična reakcija na cepivo, vendar zelo redko.

Vsekakor se je ob cepljenju potrebno zavedati tudi morebitnih stranskih učinkov, vendar menim, da v večini primerov prednosti močno odtehtajo slabosti, zato veterinarji cepljenje pasjih mladičkov toplo priporočamo.

Metka Novak, dr.vet.med.

Metka Kropec