26 Mar

Staranje psa

Staranje psa prinese s sabo spremembe, ki jih moramo pričakovati in psu pomagati, da se na te spremembe čim lažje prilagodi.

Ne samo med pasmami, tudi med psi iste pasme obstajajo razlike v hitrosti staranja. Načeloma velja, da se psi večjih pasem hitreje postarajo in dosežejo nižjo življenjsko starost kot psi majhnih in pritlikavih pasem. Vendar je veliko odvisno od vsakega posameznega psa, njegove genetske predispozicije, prehrane in načina življenja.

Spremembe v potrebi po hrani

S staranjem se metabolizem upočasni, pes je tudi manj aktiven in potrebe po kalorijah se zmanjšajo.  Če psa še vedno hranimo tako kot v njegovi mladosti, obstaja velika verjetnost, da se bo zredil. Hrano pri starejših psih je potrebno prilagoditi, saj potrebujejo več vlaknin in manj maščob. Priporočljivo je tudi dodajanje vitaminskih pripravkov.

Spremembe kože in dlake

Tudi psi z leti postanejo sivi, predvsem posivi dlaka okoli smrčka in oči. Tudi koža ni več tako elastična, postane suha in tanka ter bolj podvržena poškodbam in različnim spremembam, tudi tumorjem, ki so ponavadi benigni.

Spremembe mobilnosti

Z leti postanejo psi manj aktivni, pogosto jih mučijo tudi vnetja sklepov-artritisi. Težko hodijo po stopnicah ali skočijo v avto, pozimi so radi na toplem. Tudi mišice počasi uplahnejo, ker se kuža manj giblje, kar pa posledično še otežuje gibanje in tako se znajdemo v začaranem krogu. Priporočljivo je, da se kuža kljub starosti redno giblje, seveda pa aktivnosti prilagodimo njegovim zmožnostim. Pri težavah s sklepi je priporočljivo dodajanje preparatov s hondroitinom in glukozaminom.

Bolezni zob

Že pri starosti 3 let ima 80% psov določene težave z zobmi ali dlesnimi, zato so bolezni ustne votline najpogostejša sprememba, ki jo opazimo pri starejših psih. Veliko lahko naredimo s preventivo, se pravi z rednim čiščenjem zob doma in pri veterinarju.

Zmanjšana motiliteta črevesja in zaprtje

S starostjo se gibanje-motiliteta črevesja upočasni kar pogosto pripelje do zaprtja. Še posebej rado se to zgodi pri psih, ki jih ob odvajanju blata boli, zaradi vnetih analnih žlez ali kolčne displazije. K zaprtju pripomore še zmanjšana aktivnost psa in nepravilna prehrana. Starejšemu psu nikakor ne dajemo kosti in hrano prilagodimo njegovim letom. Na voljo imamo tudi tovarniško pripravljeno hrano, ki jo kupimo pri veterinarju in je namenjena prav starejšim psom.

Slabše delovanje imunskega sistema

Ker pri starejšem psu imunski sistem slabše deluje, se njegovo telo težje bori proti različnim boleznim. Zato je pomembno, da pri starejših psih ne pozabimo na cepljenja s katerimi lahko določene bolezni preprečimo.

Slabše delovanje srca, pljuč, ledvic

Z leti začne srce delovati slabše in prečrpa manj krvi kot nekoč, tudi pljuča izgubljajo kapaciteto, kri je manj oksigenirana. Tudi ledvica delujejo slabše zaradi sprememb na samih ledvicah ali posledično zaradi slabšega delovanja srca, ki tudi ledvicam pošilja manj krvi.

Inkontinenca

Tudi pri psih se v starosti lahko pojavi neželeno uhajanje urina, t.i. inkontinenca. Predvsem pri starejših, steriliziranih samicah lahko opazimo uhajanje manjših količin urina med spanjem ali počivanjem. Vendar se inkontinenco v večini primerov lahko uspešno zdravi.

Povečanje prostate

Pri nekastriranem psu, starem več kot 8 let, obstaja zelo velika verjetnost za bolezni prostate. Ponavadi gre za benigno povečanje, ki pa lahko živali povzroča velike težave pri uriniranju in odvajanju blata. Bolezni prostate lahko uspešno preprečujemo s kastracijo psa.

Slabši vid in sluh

Z leti opešata tudi vid in sluh, vendar ju kuža nadomesti z dobrim vohom, ki ga ponavadi spremlja do konca življenja. Počutje starejšega psa je velikokrat odvisno od dnevne forme, k temu pripomore tudi občutljivost na vreme.

Staranje je normalen, naraven proces in še zdaleč ni razlog, da pes postane odpadno železo ali da ga obravnavamo kot bolnika. Naša skrbna, ljubeča nega, redne kontrole pri veterinarju in naš poseben občutek zanj, pomagajo našemu ljubljencu, da ostane kolikor dolgo je to mogoče, zdrav in vesel.

Metka Novak, dr.vet.med.
Veterinarski center Kropec

Metka Kropec