26 Mar

Prihod novega kužka

Pridružil se nam je nov družinski član, mali kuža. O izbiri psa in odgovornosti, ki jo ta odločitev prinaša bomo še govorili, danes pa se posvetimo prihodu psa v naš dom in pomembnih stvareh v njegovih prvih tednih v novem domu.

Naj bodo izkušnje le dobre

Prvi tedni v novem domu so izredno pomembni: pred seboj imate testo, v katero se vtisnejo dobre in slabe izkušnje, ki se jih kuža ne bo nikdar več znebil. Nadaljuje se obdobje socializacije pa tudi habituacije. Naj bodo torej izkušnje le dobre. Mladička ne obremenjujte z radovednimi obiski znancev in sorodnikov, naj ne bo igrača za otroke. Pustite mu čas, da se navadi na novo okolico. Tako kot dojenček tudi mladiček relativno veliko spi, ko pa je buden, je zelo dejaven in mu je potrebno najti prijetne zaposlitve in vedno le prijazna srečanja z drugimi ljudmi in živalmi. Prve tedne ga ne puščajte predolgo samega, od rojstva še ni bil sam. Predvsem ponoči naj bo blizu vas, da ga boste lahko odnesli ven na potrebo. Čez dan naj bo v začetku v hiši, pustite mu prižgan radio, igračke in kakšno žvečilno palico, ko odidete od doma. Navajanje na nove šume naj se prične takoj, vendar postopno. Vsak nenaden ropot, pok petarde, sesalec, preglasen radio lahko ostane v spominu kot znak za alarm in se ga bo zbal vsakič tudi kot odrasel pes.

Življenjska obdobja psa

Pri psu se vsi življenjski procesi odvijajo približno sedemkrat hitreje kot pri človeku, vendar je staranje in dozorevanje močno pogojeno s pasmo. Psi večjih pasem odrastejo znatno pozneje kot psi malih pasem, medtem ko je življenjska doba slednjih praviloma daljša. Do drugega tedna starosti je edino delujoče pasje čutilo nos, s katerim mladič zaznava materin vonj in posebne vonjave, feromone, ki ga privlačijo. V času med drugim in tretjim tednom začne sprejemati zunanje dražljaje, nato pa nastopi pomembno obdobje vtisnjenja (3.-8. teden) in socializacije ( 4.-15. teden). Pozitivni ali negativni vtisi, ki jih dobi v tem času, spremljajo psa skozi celo življenje, zato je ta čas vreden posebne pozornosti tako pri vzreditelju kot pri novem skrbniku. Vsi strahovi, slabe izkušnje z ljudmi, otroci, glasovi, šumi, poki, srečanja z drugimi psi, vse to se bo kužku neizbrisno vtisnilo v spomin in vplivalo na njegovo vedenje v času celega življenja. Pasja puberteta traja do spolne zrelosti, pri samcih to pomeni dviganje noge pri uriniranju, pri samičkah pa prvo gonitev.

Namestitev

Vaš kuža je malo družabno bitje, ki se je pravkar ločilo od bratov in sestric v leglu, zapustilo je varno mamino naročje. Z nakupom ste prevzeli odgovornost, da mu vsaj del domačega krdela nadomestite vi in vaša družina. Med igro in prijetnimi izkušnjami naj počasi spoznava novo okolje.  Če je pesjak v času lastnikove odsotnosti (predvsem zaradi varnosti kužka) nujno zlo, naj ima v njem igrače, kost, posušeno uho za žvečenje, vodo, navajanje nanj pa naj bo postopno. Preden gre kuža v pesjak naj bo deležen temeljitega sprehoda. Kot poudarjajo strokovnjaki, je osamitev za psa ena največjih kazni, zato mu omogočite dostop do njegovega „krdela“, ko je družina doma.
Metka Novak, dr.vet.med.
Veterinarski center Kropec, d.o.o.

Metka Kropec