26 Mar

Kastracija psov in mačk

KASTRACIJA PSA/MAČKA

Kastracija živali pomeni kirurško odstranitev spolnih žlez-testisov pri samcih. S posegom trajno preprečimo oploditveno sposobnost živali in preprečimo določene bolezni.

Odločitev za kastracijo nam prihrani marsikatero nevščečnost. V času gonitve psic lahko postanejo psi agresivni, potepuški, med njimi se vname hud boj za naklonjenost psice in domov prihajajo poškodovani. V času ženitve so tudi manj pazljivi ter pozorni in kaj hitro se lahko pripeti kakšna avtomobilska nesreča z njihovo udeležbo. Neprijetno je tudi markiranje z urinom, ko označujejo teritorij. Tudi obnašanje mačkov v času ženitve je podobno, potepajo se okoli, izgubijo apetit in shujšajo, domov prihajajo poškodovani in s seboj lahko prinesejo številne mačje virusne bolezni, kot sta mačja levkoza in mačji aids. S kastracijo lahko naštete probleme dokaj uspešno rešimo.

Kastracija prinaša prednosti tudi z zdravstvenega vidika, saj prevenira bolezni prostate in cirkumanalnih žlez. Zaradi delovanja spolnega hormona testosterona, ki ga izločajo moda, se pri nekastriranih psih lahko pojavi benigno povečanje prostate, rak prostate ali vnetje prostate. V vseh primerih se prostata močno poveča, pritisne na črevo in sečnico, lastniki pa opazijo, da kuža težko odvaja blato in urin, pogosto je opaziti tudi krvav izcedek iz penisa. Pri benignem povečanju je terapija kastracija, s katero prekinemo izločanje testosterona in prostata se zmanjša. Pri vnetju so dodatno potrebni še antibiotiki. Pri raku prostate pa je potrebno ugotoviti ali so že prisotne metastaze, saj je rak prostate zelo agresiven.

Tumorji mod se pogosteje pojavljajo pri starejših psih. Lastniki morajo biti pozorni tudi, če ima njihov kuža obe modi spuščeni v mošnji. Če je eno modo zastalo v trebušni votlini ali kanalu, obstaja še večja možnost nastanka tumorja zato kastracijo pri kriptorhidih še bolj priporočamo.

Tumorji v okolici anusa nastanejo pod vplivom testosterona. Gre za mase okoli anusa, ki lahko močno zrastejo in krvavijo. Potrebna je njihova odstranitev in kastracija, da preprečimo nastanek novih tumorjev.

Najbolj primeren čas za kastracijo je pri starosti 6-8 mesecev. Seveda se lahko za poseg odločimo tudi kadarkoli kasneje, vendar se lahko pri poznejši starosti delno ohrani nagon po markiranju ali potepanju.

Kirurški poseg poteka v splošni anesteziji, zato mora biti žival pred operacijo tešča. Področje mošnje obrijemo in razkužimo, prerežemo mošnjo in odstranimo moda. Kadar moda niso v mošnji jih poiščemo v trebušni votlini ali dimeljskem kanalu in jih od tam odstranimo. Pri psu nato rano zašijemo z resorbtivnim materialom, tako da ni potrebno odstranjevanje šivov, pri mačku pa rane ne šivamo ampak pustimo, da se izceja morebitna tekočina, rana pa se sama zaceli v dobrem tednu dni. Po posegu dobi žival antibiotik in sredstvo proti bolečinam, psu pa namestimo še zaščitni ovratnik, ki mu preprečuje lizanje rane in trganje šivov.

Kastracija pri večini kužkov in mačkov zmanjša agresivnost, nagon po potepanju in markiranju ter jih ohranja bolj zdrave. Kastracija ne zmanjša igrivosti psa in tudi ne pridnosti mačkov pri lovljenju miši. Tako kot s sterilizacijo psic in mačk, tudi s kastracijo psov in mačkov preprečimo nezaželene brejosti in zmanjšamo število zapuščenih mladičev.

Metka Kropec, dr.vet.med.

Veterinarski center Kropec

Metka Kropec