06 Mar

Cepljenje mačk

CEPLJENJE MAČK

Tako kot kužke lahko tudi muce s cepljenjem zaščitimo pred določenimi boleznimi. S cepljenjem v telo vnesemo oslabljenega ali mrtvega povzročitelja bolezni in tako spodbudimo nastanek odpornosti proti določeni bolezni. Telo namreč začne proizvajat protitelesa in je takrat, ko pride v stik z naravnim povzročiteljem, nanj že pripravljeno.

Med najbolj pogoste in nevarne mačje bolezni spadajo mačja kuga (panlevkopenija), mačja levkoza (FeLV), mačji aids (FIV), respiratorni sindrom (prehlad) in steklina.

Mačji mladiči dobijo nekaj protiteles od svoje mame in sicer proti tistim boleznim, ki jih je sama prebolela ali proti katerim je bila cepljena. Nekaj teh protiteles dobijo že v maternici, nekaj pa prve dni s kolostrumom. Količina maternalnih protiteles se v mladičevem telesu po porodu hitro zmanjšuje, zato je potrebno pravočasno spodbuditi njegovo lastno obrambo proti določenim boleznim, in sicer s cepljenjem.

Muca mora biti ob cepljenju zdrava in brez notranjih zajedavcev, zato ji nekaj dni prej damo sredstva proti notranjim zajedavcem. Če je muca ob cepljenju bolna ali okužena s paraziti, se mora njeno telo boriti še proti tem »sovražnikom« in ne uspe v celoti razviti ustreznih protiteles.

Mačke prvič cepimo pri starosti 8-9 tednov s kombiniranim cepivom proti mačji kugi, rinotraheitisu in kalicivirusu. To cepljenje obnovimo čez 4 tedne in nato vsako leto. Gre za najpogostejše infekcijske bolezni mačk, dovzetne so bolj ali manj vse starostne skupine. Mačja kuga je huda, zelo nalezljiva bolezen, ki prizadene v osnovi prebavni trakt, prognoza pa je pogosto slaba. Rinotraheitis (herpes virus) prizadene zgornja dihala, pogoste so sekundarne infekcije. Kalicivirus povzroča infekcije mehkih tkiv ustne votline, prav tako so pogoste sekundarne infekcije.

Proti mačji levkozi lahko muce cepimo prvič pri starosti 10 tednov  in prav tako ponovimo čez 4 tedne in nato vsako leto. Če želimo muco cepiti proti steklini jo prvič cepimo pri starosti približno 4 mesecev in nato obnavljamo vsako leto. Seveda je možno in priporočljivo cepiti tudi starejše muce, če jih kot mladiče nismo. Cepljenje proti levkozi je priporočljivo predvsem za mačke, ki živijo zunaj oziroma pogosto zahajajo ven. Levkoza se namreč prenaša predvsem z ugrizi. Pred cepljenjem proti levkozi vzamemo kri in naredimo hitri test. Z njim ugotovimo, ali je muca že okužena. Če ni, jo cepimo, sicer lastniku svetujemo, da jo ima v stanovanju in s tem prepreči širjenje bolezni. Cepljenje proti steklini ni zakonsko obvezno tako kot pri psih, vendar zelo priporočljivo, predvsem za muce, ki živijo v bližini gozdov. Cepivo proti mačjemu aidsu sicer obstaja, vendar se zaradi hudih stranskih učinkov redko izvaja. Na mestu cepljenja se namreč lahko razvije tumor (fibrosarkom). Tudi ta bolezen se prenaša predvsem z ugrizi, ti pa so še posebej pogosti pri mačkonih, ki se pretepajo okoli. V izogib temu priporočamo kastracijo mačka pred spolno zrelostjo.

Poskrbimo, tudi s cepljenji, da bodo naše živali zadovoljne in zdrave.

Metka Kropec, dr.vet.med.

Veterinarski center Kropec,d.o.o.

 

Metka Kropec