26 Mar

Piometra-gnojno vnetje maternice

PIOMETRA-GNOJNO VNETJE MATERNICE

Piometra je bolezen nesteriliziranih psic, pojavlja pa se tudi pri mačkah, vendar redkeje. Gre za gnojno vnetje maternice, ki ga povzroči neravnovesje hormonov.

Piometra se običajno pojavi v roku osmih tednov (tudi do štirih mesecev) po gonitvi psičke, ki se ni obrejila. Vzrok za nastanek sprememb v maternici so hormoni, ki jih v tem času izločata jajčnika; estrogen in progesteron. Do piometre pride, ko je koncentracija progesterona v krvi previsoka ali je maternica pod vplivi estrogenov nanj povečano občutljiva. V obeh primerih nastanejo v sluznici maternice številne ciste s celicami, ki proizvajajo velike količine tekočine. Ta se izloča v notranjost maternice in nastane tako imenovana cistična hiperplazija  endometrija. Naknadno lahko maternico naselijo tudi bakterije, ki v času gonitve pridejo v maternico skozi odprt maternični vrat. Lahko gre za odprto ali zaprto obliko piometre. Pri odprti se vsebina skozi nožnico izceja iz maternice, pri zaprti pa vsebina ostaja v maternici za zaprtim materničnim vratom. Maternica se lahko zelo poveča in obstaja nevarnost, da poči, vsebina pa izlije v trebušno votlino. Piometra je nevarna tudi zato, ker lahko privede do poškodb in odpovedi ledvic. Tekočino in vnetne produkte poskušajo ledvica izločiti iz telesa, ker pa je tega preveč, so preobremenjena, toksini se ne izločajo in žival se zastruplja. Če je ne zdravimo, pogine zaradi odpovedi ledvic.

Infekcija je lahko tako močna, da je ogroženo življenje živali. V tem primeru mora psica na nujno operacijo, saj obstaja možnost pogina zaradi sepse-t.j. okužbe krvi z bakterijami. Ta je bolj verjetna pri zaprti obliki piometre, ker se vsebina iz maternice ne more izločati. Ker je piometra infekcija maternice, spadajo v rizično skupino vse nesterilizirane psice, ne glede na pasmo.

Klinični znaki, ki jih lastnik opazi so slabše razpoloženje, neješčnost, povečano pitje vode in povečano uriniranje, bruhanje, driska, povečan, boleč trebuh. Izcedek iz vulve je lahko prisoten, lahko pa tudi ne, oziroma ga je tako malo, da lastnik ne opazi, ker ga psica sproti poliže. Znaki so lahko zelo nespecifični, vendar na osnovi zgodovine (starost živali, ali je psička sterilizirana ali ne, ali je že imela mladiče in kolikokrat, kdaj se je nazadnje gonila), kliničnih znakov in fizičnega pregleda potrdimo ali ovržemo sum na obolenje. Običajno so potrebne tudi dodatne preiskave, in sicer hematološka preiskava krvi, ki pokaže prisotnost vnetja, biokemijska preiskava krvi, ki pokaže prizadetost ledvic in ultrazvočni pregled, ki omogoča vpogled v maternico.

Obolelim psicam se najprej predpiše antibiotik, da preprečimo sepso in zmanjšamo število prisotnih bakterij, ki proizvajajo toksine. Potrebna je tudi stabilizacija z intravenskimi tekočinami. Nato se dogovorimo za operacijo, pri kateri odstranimo maternico in jajčnike. Operacija poteka v splošni anesteziji in zahteva precejšnjo pozornost, saj obstaja nevarnost, da bi prišlo do pretrganja maternice. Pri piometri je namreč le-ta močno povečana in napolnjena s serozno ali gnojno vsebino. V primeru, da gre za odprto obliko piometre, pri kateri je maternični vrat odprt in kadar lastniki želijo še imeti legla, obstaja možnost zdravljenja s prostaglandini in antibiotiki. Za takšno zdravljenje se odločamo samo pri mlajših psicah, v dobri kondiciji in z odprtim cerviksom. Prostaglandini povzročijo krčenje maternice in pospešijo izločanje vsebine iz nje. Pri lažjih oblikah piometre je lahko uspeh takšnega zdravljenja dober, obstaja pa možnost ponovitve bolezni po vsaki gonitvi.

Piometra se pogosteje pojavlja pri psičkah kot pri mucah. Pri mucah lastniki ponavadi ne opazijo izcedka, ker se muce zelo redno čistijo, ko pa opazijo povečan trebušček, ga lahko zamenjajo za brejost.

Piometra je zelo resno obolenje in še eden od mnogih, dobrih razlogov za sterilizacijo psice.

Metka Kropec, dr.vet.med.

Metka Kropec