26 Mar

Živali in pokanje petard

ŽIVALI IN POKANJE PETARD

Pred nami je del leta, ko med ljudmi vlada posebno praznično vzdušje, za živali pa je lahko to obdobje zelo stresno. Prične se namreč tudi uporaba pirotehničnih sredstev.

Prodaja pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do 2. januarja.

Veliko naših hišnih ljubljenčkov se zelo boji pokanja petard oziroma pokanja in glasnih zvokov nasploh. Ta strah se lahko z leti tudi stopnjuje in če je kuža že imel slabe izkušnje bo vsak pok zanj velik stres. Psi se ob takšnih dogodkih tresejo, slinijo, grizejo različne predmete, skušajo pobegnit. To jim velikokrat tudi uspe zato je v tem času veliko prometnih nesreč z njihovo udeležbo in izgubljenih živali.

Psi slišijo bolje in bistveno višje frekvence kot ljudje. Slišijo zvoke oddaljene do šest kilometrov in frekvence do 65.000 Hz, ljudje pa do kilometra in pol ter do 25.000 Hz. Tudi zato je dojemanje teh močnih pokov za psa bolj intenzivno in ga močneje prizadene. Psi si seveda izvora teh pokov ne morejo pojasniti in vse to jih močno zbega in prestraši.

Strah zaradi pokanja bo pri naših ljubljencih zagotovo nekoliko manjši, če bomo njihovi skrbniki med pokanjem ostali mirni. Marsikateri kuža bo sčasoma spoznal, da pokanje ne povzroča posledic in bo strah izgubil. Strah brez podlage je za vsak organizem huda obremenitev in zmanjšuje kakovost življenja tako psu kot njegovemu lastniku.

Nekaj nasvetov za omilitev strahu pred pokanjem:

– plašnega psa ne smemo nikoli kaznovati, saj bi s tem njegov strah še povečali.

– med napadom strahu psa ne tolažimo ampak ostanimo mirni in dajmo psu s svojim obnašanjem vedeti, da se ne dogaja nič posebnega.

– ko je kuža sam v hiši, naj bo v prostoru, ki ga je navajen in z možnostjo, da se zateče v kakšen skriti kotiček, kjer se počuti posebej varnega, četudi je to samo pod mizo. Pri sebi naj ima igrače, lahko pustimo tudi prižgan radijski sprejemnik. V času, ko res močno poka pa naj ne bo sam.

– če imamo psa zunaj, mu zagotovimo prostor, kamor se bo lahko skril pred najhujšim hrupom in pazimo, da ne pobegne.

– na sprehod se odpravimo v času, ko je pokanja najmanj in obvezno na povodcu. V času praznikov je res veliko izgubljenih psov, ki brezglavo bežijo pred hrupom.

– posvetujmo se z veterinarjem o pomirjevalih, ki bi bili primerni za našega psa. Na voljo je kar nekaj pripravkov, tako naravnih kot sintetičnih, ki bodo našim ljubljencem pomagali preživeti praznike bolj mirno.

Vsem bralcem želim lepe in mirne božične praznike, v novem letu pa veliko veselja z njihovimi domačimi živalmi.

Metka Kropec,dr.vet.med.

Veterinarski center Kropec

Metka Kropec