26 Mar

Vnetje oči pri psih in mačkah

Vnetje oči se pri psih in mačkah pojavlja zaradi različnih vzrokov in lahko prizadene oko in okolna tkiva. Pogosto se pri vnetju oči pojavi izcedek iz oči ali povečano solzenje.

Najpogostejši dejavniki vnetja oči so alergije, bakterije, virusi, nezadostna produkcija solz, konstantno draženje očesa, tujek, poškodbe. Vnetje ponavadi prizadane določen del očesa. Kadar gre za vnetje šarenice in/ali ciliarnega telesa, ki proizvaja tekočino, da je oko ves čas vlažno, je šarenica otekla, roženica motna, živali moti svetloba, lahko se pojavi povečano solzenje. Vzrok je lahko bakterijska ali virusna infekcija, poškodba, tumor. Vnetje vek se ponavadi pojavi zaradi infekcij, alergije ali draženja. Veke so otekle in rdeče. Pri konjuktivitisu-vnetju očesnih veznic so veznice odebeljene in rdeče, prisoten je izcedek iz oči, vzroki pa so zopet lahko infekcija, alergija ali draženje očesa. Pri suhem vnetju očesa (keratokonjuktivitis sicca) opazimo veliko gostega, belega, tudi zelenega izcedka, vzrok je nezadostno izločanje solz. Pri vnetju roženice je le-ta zamegljena, pojavi se očesni izcedek, živali z mižikanjem kažejo bolečino. Z izrazom katarakta opisujemo vsako motnost leče in je lahko prirojena ali pridobljena zaradi obolenj notranjih delov očesa, poškodb, zastrupitev, endokrinih motenj ali starosti.Pogosto se pri psih pojavi takoimenovani »cherry eye«, in sicer gre za izpad žleze tretje veke. Opazimo rdečo maso v kotičku očesa, ki se zaradi vnetja še poveča in po obliki in barvi spominja na češnjo. To obolenje se pogosteje pojavlja pri določenih pasmah psov in sicer pri beaglih, buldogih, bulterierjih, bernardincih, shar-peijih. Vzrok vnetja očesa je lahko tudi tujek, ki je na površini očesa ali zapiknjen v oko. Opazimo povečano solzenje, žival kaže da jo nekaj v očesu moti in boli, tujek pa lahko opazimo ali pa tudi ne. Tudi pri živalih se lahko pojavi ječmenček (hordeolum), pri katerem gre za vnetje na robu očesnih vek. Vnetje lahko prizadane dlačni folikel trepalnice (zunanji ječmenček) ali Meibomijeve žleze, ki proizvajajo loju podoben sekret, ki se nabira na robu vek in preprečuje prehitro izhlapevanje solz (notranji ječmenček). Vzrok vnetja očesa je lahko tudi navznoter (entropij) ali navzven (ektropij) uvihana veka. Če je rob veke uvihan navznoter, trepalnice konstantno dražijo oko in povročajo vnetje. Če je rob veke uvihan navzven, kar se praviloma pojavlja le na spodnji veki, pa je oko bolj izpostavljeno zunanjim vplivom, veka ne zadržuje solz, zato se oko izsušuje, je ves čas nadraženo in prihaja do vnetja. Entropij je v večini primerov prirojen, ektropij pa se lahko pojavi tudi zaradi paralize živca, brazgotin, tumorjev ali starosti. Pogost vzrok vnetja oči pri mačkah je mačji herpes virus, ki predvsem pri mladih mucah povzroča rinotraheitis ter vnetje očesnih veznic in roženice. Opazimo obilen izcedek iz oči in nosu ter pogosto tudi razjede po ustni votlini. Mačji herpes virus pa je tudi najpogostejši vzrok razjede roženice pri mačkah.

Pri zdravljenju očesnih vnetij moramo biti pozorni na to kaj je vnetje povzročilo in poskušati odpravit vzrok, če je možno. Če je vzrok alergija poskušamo odstraniti alergen oziroma se ga izogibati ter sekundarno zdraviti vnetje. Najpogosteje uporabljamo različna antibiotično-protivnetna mazila in kapljice za oko, pomembna je tudi higiena, se pravi čiščenje očesnega izcedka. Kadar gre za tujek v očesu, je seveda potrebno tujek odstraniti in zdraviti vnetje. Pri uvihani ali izvihani veki ter pri izpadu žleze tretje veke pa je potreben operativen poseg, da se stanje popravi. Kadar je vzrok vnetja nezadostno izločanje solz zdravimo s ciklosporini in umetnimi solzami ter skrbimo da je oko čisto. Terapija je doživljenska.

Oči so naše okno v svet in za večino ljudi najpomembnejše čutilo. Poskrbimo, da bodo tudi očke naših ljubljencev lepe in zdrave, da bodo veselo zrli v svet.

Metka Novak, dr.vet.med., Veterinarski center Kropec

Metka Kropec