26 Mar

Spolni ciklus psice

Psice spadajo med diestrične živali, pri katerih se estrus (gonjenje, pojatev) pojavlja dvakrat letno, ponavadi spomladi in jeseni.

Celoten spolni ciklus traja torej okrog šest mesecev, sama pojatev pa približno tri tedne. Spolno zrelost psičke dosežejo med 4. in 18. mesecem življenja, pri tem igrata veliko vlogo predvsem pasma in prehrana živali. V povprečju pa psičke spolno dozorijo med 6. in 8. mesecem starosti. Prve gonitve so lahko manj izrazite, izcedka je lahko zelo malo in ga niti ne opazimo. Psice, ki so plodne pa se lahko pri tej starosti že obrejijo, kar pa je za njihov organizem veliko prezgodaj, saj duševno in telesno še niso povsem razvite. Po slovenskih kinoloških standardih morajo biti psice in psi ob prvi paritvi stari najmanj 18 mesecev, za vzrejo pa jih lahko „uporabljamo“ do dopolnjenega osmega leta starosti.

Spolni ciklus pri psici razdelimo v štiri obdobja, in sicer predgonjenje (proestrus), pravo gonjenje (estrus), obdobje, ki sledi pravemu gonjenju (diestrus) ter čas, ko žival ni spolno aktivna (anestrus). S starostjo lahko postanejo gonjenja redkejša in neredna, vendar spolni ciklus ne presahne vse do smrti psice.

Proestrus. V tej fazi na jajčnikih začno zoreti jajčeca, zaradi povečane koncentracije hormona estrogena. To fazo spremljajo spremembe v velikosti spolovila, krvav izcedek, pogosto uriniranje, neješčnost, nemirnost ter spremenjeno obnašanje. Ta faza navadno traja 9 dni, lahko tudi manj ali več. V tem času samica privlači samce, ne pusti pa se zaskočiti. Vzreditelji so posebej pozorni na pojav krvavega izcedka iz nožnice, saj 12.-14. dan po začetku izcedka ponavadi pričakujemo parjenje. Pomagamo si lahko tudi z odvzemi brisov nožnice, ki so popolnoma neboleči, z njimi pa gledamo celice nožnice, ki nam dajo pomembno informacijo o fazi ciklusa. Ta metoda se lepo dopolnjuje z odvzemom krvi in določanjem koncentracije progesterona v serumu, ki je pokazatelj nastopa ovulacij. Natančna določitev nastopa ovulacije je še posebej pomembna za lastnike, ki svoje psice parijo v tujini.

Estrus. V tej fazi se začno iz jajčnika sproščati zrela jajčeca. Nožnični izcedek pojenja in preide iz rdečkastega v bolj prozorno sluz in zunanje spolovilo postane manj nabreklo. Psica kaže t.i. privolitveni refleks in dovoli zaskok samca. Samo v tej fazi je možna fertilizacija-osemenitev in posledično brejost. Ovulacija običajno nastopi drugi dan estrusa, estrus pa traja v povprečju štiri do osem dni.

Diestrus. V tem času psica ne dovoli več zaskoka, sramnica se skrči na normalno velikost. Diestrus traja pri psicah od 58 do 63 dni (kolikor traja povprečna brejost) in 60-100 dni pri nebrejih psicah. Ne glede na to ali je psica obrejena oziroma ali smo jo parili ali ne, progesteron, ki je pokazatelj da je prišlo do ovulacij, ne pa tudi pokazatelj dejanske brejosti, ostane na višjem nivoju. Ker je tako hormonski profil enak pri brejih in nebrejih psicah, se lahko pri nebrejih pojavi t.i. psevdogravidnost ali navidezna brejost, ki je posebnost kanidov.

Anestrus. Anestrus je faza spolnega mirovanja, ki traja približno štiri mesece. To je tudi čas primeren za sterilizacijo psičke, če ne želite mladičev. Če je psička že spremenila obnašanje oziroma ima krvav izcedek, je ne bomo sterilizirali, saj je možnost zapletov bistveno večja. Če ste odločeni, da ne želite legel, svetujemo, da se za sterilizacijo psičke odločite pred njeno spolno zrelostjo, se pravi okoli petega, šestega meseca starosti, če je psica starejša pa v času spolnega mirovanja, anestrusa.

Metka Novak, dr.vet.med.
Veterinarski center Kropec

Metka Kropec