26 Mar

Vnetje ušes

Z vnetjem ušes pri psih in mačkah se v naši praksi srečamo zelo pogosto. Lastniki povedo, da se njihov maček ali pes pogosto praska po ušesih, da ob praskanju kaže bolečino, stresa z glavo, opazijo izcedek iz ušes, umazane sluhovode ali smrdeč vonj iz ušesa. Vse to so lahko znaki vnetja ušes, ki je lahko omejeno le na zunanji sluhovod ali pa gre za vnetje srednjega in notranjega ušesa, pri čemer je poškodovan tudi bobnič. Do vnetja srednjega in notranjega ušesa najpogosteje pride zaradi nezdravljenega vnetja zunanjega sluhovoda.

Vzrokov za vnetje ušes je več. Lahko je vzrok alergija (atopija ali alergija na hrano) pri kateri je vnetje ušes pogosto prvi znak primarne bolezni. Alergija poruši ravnovesje mikroflore v ušesu in pogosto sekundarno pride do bakterijskega ali glivičnega vnetja. V takšnem primeru je nujno zdraviti tudi primarno bolezen, se pravi alergijo. Pogost vzrok so tudi ušesne garje, še posebej pri mačkah. Nekatere živali so še posebej občutljive (alergične) na garje, se zelo močno praskajo in si še dodatno poškodujejo prizadeto uho oziroma uhelj. Do bakterijskih in glivičnih infekcij najpogosteje pride, ko se naravno okolje v ušesu spremeni zaradi alergij, hormonskih nepravilnosti ali prevelike vlage in tako ustvari pogoje za razmnožitev bakterij in/ali glivic. Pogosto so vzrok vnetja tudi različni tujki, npr. semena trav, ki živali zaidejo v uho in povzročijo draženje ter posledično vnetje. Do vnetja ušes pogosteje prihaja pri psih z dolgimi, visečimi uhlji, saj le-ti zapirajo sluhovod, onemogočajo normalno „zračenje“ sluhovoda in ustvarjajo skoraj idealne pogoje za razvoj bakterij in glivic saj je v takšnem ušesu vlažno, temno in toplo.

Ker je možnih vzrokov vnetja ušes več, je zmotno sklepati, da so vzrok vedno bakterije in da bodo antibiotiki težavo odpravili. Uho psa ali mačka je potrebno temeljito pregledati, uporabiti otoskop s katerim vidimo globje in bolje v sluhovod in pregledamo, če je membrana bobniča cela ali poškodovana. Določena sredstva za čiščenje in zdravila naredijo v primeru poškodovanega bobniča več škode kot koristi. Na podlagi pregleda ušes in včasih tudi dodatnih diagnostičnih preiskav se potem lahko odločimo za primerno terapijo. Pri bakterijskih infekcijah pogosto opazimo rumeno-rjavkast, smrdljiv izcedek, ki ga je potrebno odstraniti in pogosto tudi uporabiti antibiotike. Če je vzrok vnetja alergija pa poleg lokalnega vnetja ušesa zdravimo tudi samo alergijo. Kadar so vzrok vnetja garje, opazimo v ušesu temne naslage, podobne usedlini kave. V tem primeru je potrebno uho očistiti te umazanije in uporabiti zdravila, ki uničijo garje. Pri glivičnih vnetjih ušesa pogosto opazimo rjavkast, mazav izcedek, smrdljivega vonja. Tudi v tem primeru je potrebno uho čistiti in uporabiti zdravila proti glivicam. Ne glede na vzrok vnetja ušes, je tako zelo pomembno, da ušesa očistimo, saj je le takrat lahko zdravljenje učinkovito.

Za samo preventivo ušesnih vnetij je pomembno, da večkrat pregledamo ušesa naših ljubljencev. Majhna količina ušesnega masla je v ušesu normalno prisotna in predstavlja tudi naravno obrambo pred škodljivimi mikroorganizmi. Psom, ki so veliko v vodi je potrebno po vsakem takšnem kopanju ušesa osušiti in obrisati. Pri psih z dolgimi, visečimi uhlji in pri tistih, ki so že imeli vnetja ušes, je priporočljivo ušesa rutinsko, enkrat tedensko čistiti. Če je okoli samega vstopa v sluhovod zelo veliko dlak je dobro te dlake tudi pristriči, da se omogoči lažje zračenje ušesa.

Če pri vašem psu ali mačku opazite, da se veliko praska po ušesih, da ga ušesa bolijo in ima smrdljiv vonj ali izcedek iz ušes, je zelo priporočljivo obiskati veterinarja. Vneto uho je zelo boleče in včasih je potrebno psa ali mačka tudi pomiriti, da se mu lahko dobro pregleda ušesa, ugotovi vzrok vnetja in pomaga.

Metka Novak, dr.vet.med. Veterinarski center Kropec

Metka Kropec