26 Mar

Ugrizne rane pri psih in mačkah

UGRIZNE RANE PRI PSIH IN MAČKAH

Z ugriznimi ranami se pri našem delu pogosto srečamo. Še posebej zgodaj spomladi, ko se mački in psi gonijo in prihaja med njimi do prepirov in boja za naklonjenost samice.

Ugriz je vedno resna poškodba, čeprav velikokrat na zunaj ni kaj dosti videti. Ker je ustna votlina pravo leglo bakterij je vsaka taka rana okužena. Predvsem pri mačjih ugriznih ranah je možnost okužbe še veliko večja. Ugrizne rane, ki so na površini sicer videti kot majne vbodne ranice v koži in jih lastniki pogosto niti ne opazijo, so lahko samo vrh ledene gore. Koža je namreč precej elastična, zob jo samo predre, večje poškodbe pa nastanejo v globlje ležečih tkivih. Sem se zanesejo tudi vse bakterije, ki se začno razmnoževat, ranica na koži se hitro zapre, spodaj pa se rana zagnoji in vname. Takšen absces se hitro veča in povzroča odmiranje kože in tkiva pod njo. Zato večina ugriznih poškodb zahteva veterinarsko oskrbo. Od mesta ugriza in stopnje poškodb pa je odvisno koliko je rana nevarna. Lahko se zgodi, da na videz majhna in neškodljiva rana psu ali mačku ogrozi življenje.

Ugrizne rane imajo največjo možnost celjenja brez komplikacij, če jih ustrezno oskrbimo čim prej, v roku dvanajstih ur po nastanku. Najpogostejša ugrizna mesta so na glavi, vratu in sprednjih tacah. Rane na vratu so lahko zelo resne, saj so lahko poškodovane večje žile, živci, sapnik ali požiralnik. Posledica ugrizov v obraz pa so lahko hujše poškodbe oči, uhljev in predela gobca. Oskrba rane je seveda odvisna od mesta poškodbe in njenega obsega. Velikokrat je potrebno uporabiti pomirjevalo ali celo narkozo. Rane se očistijo, preperejo z razkužilnimi raztopinami, pri obsežnejših poškodbah pa se vstavijo drenažne cevke. Za preprečevanje in odpravljanje okužbe so zelo pomembni antibiotiki.

Kot lastniki lahko naredimo veliko, da ugrizne rane preprečimo. Nekastrirani mački so pravi magnet za pretepe z drugimi mački zato so pri njih ugrizne rane zelo pogoste. S takšnimi podvigi si med seboj prenašajo tudi različne bolezni kot so mačji aids in levkoza. Zato in seveda tudi zaradi preprečevanja neželenih mačjih mladičev močno priporočamo kastracijo.

Pri psih pa je seveda prvo pravilo, da ne tavajo naokoli brez nadzora! Psa moramo imeti na povodcu, še zlasti, ko smo z njim v parku, mestu ali na sprehajališču. Manj težav povzročajo psi, ki so dobro vzgojeni, socializirani in šolani, zato je prav, da gremo s psom v pasjo šolo.

 

Metka Kropec,dr.vet.med.

Veterinarski center Kropec

 

 

Metka Kropec