26 Mar

Prihod novega kužka (2)

Prehrana

Za mladega psa je potrebno izbrati kvalitetno hrano. Več kot 70% pacientov, ki poiščejo pomoč v veterinarski ambulanti, ima težave povezane s prehrano.

Skrbniki mladih psov morajo biti pozorni na pravilno hranjenje. Pomembna je pravilna izbira vrste hrane, kakovost hrane, ustreznost hrane glede na starost psa, pravilno razmerje hranilnih snovi… Nepravilnosti pri hranjenju povzročajo prebavne motnje, nepravilen razvoj okostja, bruhanje, driske, hujšanje ali prekomerno težo.

Pri kakovostni tovarniško pripravljeni hrani za mladiče dodajanje vitaminskih in mineralnih pripravkov ni potrebno. Posebna previdnost velja pri kalciju. Kalcij je seveda potreben za razvoj zdravega kostnega tkiva, vendar so raziskave pokazale, da je prevelika količina kalcija v hrani mladičev razlog za nepravilen razvoj sklepnih hrustancev, ta pa povzroča deformacije kosti ramenskih, komolčnih in kolčnih sklepov.  Prednost tovarniško pridelane hrane je tudi preprečevanje prekomerne telesne mase mladiča, kar ima pomemben vpliv na klinični pojav kolčne displazije. Za psa niso primerni ostanki človekove hrane, začimbe, čokolada, surova drobovina, surove ribe in meso, ki ni neoporečno. Kosti niso prehrana, temveč se kuža z njimi igra in krepi žvekalne mišice. Kuža mora imeti vedno na voljo svežo vodo, v vročini in mrazu jo je potrebno večkrat dnevno zamenjati. Pri starosti 10-12 tednov mladiček potrebuje 3 do 4 obroke dnevno, zelo priporočljivo je, da tudi pri odraslem psu obdržite režim hranjenja dvakrat dnevno, po hranjenju naj kuža nekaj časa počiva. Pri velikih pasmah lahko pride pri pretirani aktivnosti s polnim želodcem do zasuka le-tega, kar je običajno lahko usodno.

Za nagrajevanje namesto živil s sladkorjem uporabljajte pasje piškote, vitaminske dražeje, pasjo čokolado, sušene vampe, koščke sira ali hrenovke. Priboljšek se mora razlikovati od hrane, za količino priboljška pa je obrok hrane potrebno zmanjšati.

Zdravje

Prva naloga novega skrbnika je odpravljanje notranjih (gliste, trakulja) in zunanjih zajedavcev (bolhe, uši, klopi…). Odpravljanje glist je zelo pomembno, še posebej za mladička, ker lahko notranji zajedavci povzročijo resne poškodbe sluznice prebavil, zmanjšujejo apetit in izkoristek hrane, lahko pa celo zaprejo črevo in povzročijo pogin. Gliste in trakulje izločajo strupe, ki napadajo živčni sistem in povzročajo bolezni jeter. Glistavi mladiči zaostanejo v rasti in čutijo posledice zajedavcev vse življenje. Sicer pri odraslih psih notranje zajedavce odpravljamo 3x letno, obvezno pa pred vsakim cepljenjem oziroma pred drugimi posegi.

Cepljenje proti nalezljivim boleznim (pasja kuga, parvoviroza, kužno vnetje jeter, kužni kašelj in leptospiroza) naj bi bilo prvič opravljeno v leglu, med 6. in 8. tednom starosti. Ponoviti ga je potrebno čez en mesec in nato vsako leto. Po tretjem mesecu starosti mladička (v razmaku 3 tednov od cepljenja proti nalezljivim boleznim) cepimo proti steklini. Ob prvem cepljenju proti steklini dobi tudi obvezen dokument – evropski potni list, ki služi za evidenco vseh cepljenj in za prehod državne meje. Vsi psi rojeni po 1.1.2003 morajo biti označeni z mikročipom, označitev, ki jo lahko opravi le veterinar, pa je potrebno opraviti najkasneje ob cepljenju proti steklini.

Metka Novak, dr.vet.med.
Veterinarski center Kropec, d.o.o.

Metka Kropec