26 Mar

Popuščanje srca pri psih

Srce je izjemen stroj, sposoben neprekinjenega delovanja več desetletij.
Je črpalka, ki potiska kri iz/v mrežo krvnih žil po vsem telesu. V bistvu gre za dve črpalki, levo in desno stran srca. Desna stran je manjša in sprejema kri iz telesa ter jo pošilja v pljuča, kjer se napolni s kisikom. Leva stran je večja, sprejema oksigenirano kri iz pljuč in jo pošilja naprej po telesu. Ta cikel se tekom življenja neprestano ponavlja.

Popuščanje srca nastopi, ko srce ni več sposobno prečrpati kri v takšnem obsegu in s takšnim pritiskom v pljuča in/ali telo kot normalno. Ko se zmanjša iztok krvi iz srca, se relativno poveča dotok krvi v srce, kar poruši pritisk v krvnih žilah in okolnih tkivih. Ko je pritisk povečan, tekočine izstopajo iz žil in zalivajo okolna tkiva. V začetnih stadijih srčnega popuščanja je pasje telo še sposobno kompenzirati slabše delovanje srca. Krvne žile v telesu se skrčijo in povzročijo povečan upor toku krvi, srčni utrip se poveča, aktivirajo se mehanizmi, ki povzročijo zadrževanje natrija in vode v telesu. Vse skupaj vodi v povečanje krvnega pritiska, ki zagotavlja normalno cirkulacijo krvi. Postopoma pa lahko ta povečan krvni pritisk vodi v zadrževanje vode v tkivih in telesnih votlinah. V primeru popuščanja levega dela srca, se tekočina nabira v pljučih in govorimo o pljučnem edemu. Če gre za popuščanje desnega dela srca, se tekočina nabira v v trebušni votlini in ostalih tkivih. Srčno popuščanje, ki ga povzroči degenerativna bolezen zaklopke med desnim atrijem in prekatom prizadene predvsem pse manjših pasem. Psi večjih pasem večkrat obolijo za dilatativno kardiomiopatijo, ko pride do povečanja prekatov in zmanjševanja moči kontrakcije in iztiska krvi iz srca. V obeh primerih so znaki podobni. Ko srce črpa kri s puščajočo zaklopko ali z oslabljeno steno, prečrpa manj krvi v telesna tkiva. Pokažejo se znaki srčnega popuščanja: nezmožnost takšne fizične aktivnosti kot včasih, oslabelost, kašelj, oteženo dihanje, nabiranje vode v telesnih votlinah, padanje v nezavest. Pri diagnozi si pomagamo s poslušanjem srca, radiografijo, elektrokardiogramom, ultrazvokom srca in analizo krvi. Predvsem pri okvarjenih zaklopkah se pri poslušanju s stetoskopom sliši srčni šum, ki ga proizvaja kri, ki se iz prekata vrača nazaj v preddvor.

Srčno popuščanje je progresivna bolezen. Sprememb, ki nastanejo na srcu, se ne da popraviti, z določenimi zdravili pa lajšamo simptome in psu omogočamo dokaj normalno življenje. Z diuretiki odvajamo vodo, ki se nabira v telesu, z vazodilatatorji širimo krvne žile in zmanjšujemo upor proti kateremu srce črpa kri. V določenih primerih se predpišejo zdravila za močnejši krvni utrip in zaviralci kašlja. Pri prehrani pazimo na manjši vnos soli v telo, saj natrij zadržuje vodo v krvnih žilah in tkivih. Priporočajo se tudi omega- 3 maščobne kisline.

Prognoza po odkritju simptomov je velikokrat dokaj slaba, vendar veliko psov ob ustrezni terapiji, preživi tudi več kot 1 leto.

Metka Novak, dr.vet.med.
VcK

Metka Kropec