26 Mar

Notranji zajedavci pri psih in mačkah

Notranji zajedavci so pogost problem pri naših domačih živalih. Nekateri lastniki notranjih zajedavcev sicer nikoli ne opazijo, spet drugi v blatu svojih živali vidijo male bele nitke, bela zrnca ali kratke ploščice. Nekatere živali gliste tudi bruhajo. Takrat lastnike seveda zanima kako notranje zajedavce odpraviti.

Notranji zajedavci ali paraziti v prebavilih naših ljubljencev so tako pogosti kot klopi in bolhe. Najdemo lahko različne oblike zajedavcev, od majhnih glist do meter velike trakulje. Gliste so bele barve, dolge 5-12 cm, podobne špagetom. Najbolj razširjena trakulja pri psih in mačkah Dipilidium caninum je velika 20-70 cm, izloča členke-odrivke, velike nekaj milimetrov, belorumene barve, ki se premikajo. Opazimo jih v blatu ali pa se prilepijo na dlako okoli anusa in povzročajo srbež. Žival se liže okrog zadnjične odprtine ali se drsa po zadku. Odrivki vsebujejo jajčeca in so veliki kot riževo zrno. Jajčeca v posušenih odrivkih lahko preživijo 3-4 mesece. Vsi notranji zajedavci črpajo organizem gostitelja in lahko privedejo do resnih bolezenskih stanj, od prebavnih motenj z bruhanjem in drisko, do zaprtja, ki ga lahko povzročijo v klobčič zvite gliste. Ob močni glistavosti se lahko pojavi napet trebuh, neješčnost, bolečine v trebuhu, lahko pa tudi zastrupitev z iztrebki glist, kar privede do živčnih krčev in pogina. Zajedavci so še posebej nevarni za mlade živali, saj lahko povzročijo močno slabokrvnost in tudi pogin mladička. Zelo negativno vplivajo na imunski sistem in naredijo žival bolj dovzetno za infekcije. Določeni notranji zajedavci psov in mačk pa se lahko prenašajo tudi na ljudi. Večinoma se ljudje okužijo, če zaužijejo jajčeca parazitov, ki z živalskimi iztrebki pridejo v okolje. Zato je zelo pomemben preventivni ukrep redno pospravljanje živalskih iztrebkov v urbanem okolju in vzdrževanje higiene (umivanje rok).

Gliste lahko imajo že novorojeni mladički, saj se lahko okužijo preko placente ali preko materinega mleka. V nekaj tednih po rojstvu, bodo mladiči, ki so se že skotili okuženi, začeli z iztrebki izločati jajčeca glist. Ker psica ponavadi te iztrebke zaužije ali z jezikom očisti okolico zadnjičnih odprtin svojih kužkov, se tako zopet okuži. Pomembno je redno odpravljanje notranjih zajedavcev. Na voljo so preparati v obliki tablet, past, injekcij, kapljic za na kožo…Samici, ki jo bomo parili damo preparate proti zajedavcem preden jo parimo. Mladičem damo pasto prvič pri starosti 2-3 tednov in nato še 3x v razmaku 14 dni do 8-9 tedna, ko jih prvič cepimo. Istočasno odpravljamo zajedavce tudi pri psici. Vsaki živali, ne glede na starost, zajedavce odpravimo pred cepljenjem, da lahko organizem dobro odgovori na cepivo. Na splošno velja, da odraslim živalim vsaj 3-4x na leto dajemo preparate proti notranjim zajedavcem. Pomembno je, da odpravimo tudi bolhe, saj so vmesni gostitelji za nekatere trakulje. Psi in mačke se s trakuljami okužijo, ko pogoltnejo bolhe, v katerih so razvojne oblike trakulj.

Omenimo še dirofilariozo, bolezen, ki jo povzroča srčna glista Dirofilaria immitis, prenašalec pa je komar. Bolezen v celinski Sloveniji sicer ni prisotna, živali se lahko okužijo, če z njimi potujemo v mediteranske kraje. Odrasle gliste zaradi številčnosti in velikosti povzročajo razširitev srca in žil ter tudi zamašitve le-teh, posledično pa opazimo neješčnost, hujšanje, apatičnost, kašelj ter nabiranje tekočine v trebuhu.

Za preprečevanje različnih bolezenskih stanj, ki jih notranji zajedavci lahko povzročijo pri živalih in ljudeh, poskrbimo za redno uporabo sredstev proti parazitom, redno odstranjevanje živalskih iztrebkov in ustrezno higieno.

Metka Novak ,dr.vet.med. Veterinarski center Kropec

Metka Kropec