26 Mar

Higiena zob

Nega zob in ustne votline je tudi pri naših ljubljencih pridobila na pomembnosti in to z razlogom, saj ima kar 70% psov pri starosti štirih let že težave z zobmi in dlesnimi, ki velikokrat vodijo v izgubo zob, bakterijske infekcije in različne stopnje periodontalne bolezni. Kar se tiče higiene zob pa so naše živali popolnoma odvisne od naše dobre volje.

Pasji mladički imajo 28 mlečnih zob, 14 v zgornji in 14 v spodnji čeljusti. Ti zobje začno izraščat pri starosti 3-4 tednov, okoli 4. meseca starosti pa jih pričnejo izpodrivat stalni zobje in tako mlečni izpadejo. Psi imajo 42 stalnih zob, 20 v zgornji in 22 v spodnji čeljusti. Če je mlečni zob še vedno prisoten, ko je stalni že izrastel, je potreben posvet z veterinarjem, saj lahko takšno stanje vodi v malokluzijo (napačen ugriz).

Pri psih se karies redko pojavlja, imajo po pogosto težave z nabiranjem zobnih oblog, ki jih sestavljajo delci hrane, slina in bakterije. Dokler so te obloge še mehke, jih lahko z rednim čiščenjem odstranimo doma, ko pa se v te mehke obloge vežejo minerali iz sline, le-te otrdijo in se močneje oprimejo zoba. To se zgodi že po 3-5 dneh po tvorbi mehkih oblog. Trde zobne obloge (zobni kamen) dražijo dlesni in povzročajo njihovo vnetje (gingivitis). To opazimo kot pordelo dlesen ob stiku z zobom. Lastniki pogosto prej opazijo slab zadah. Zobni kamen sami ne moremo več odstraniti, lahko pa ga odstrani veterinar, ko je žival v anesteziji. Če zobni kamen ostaja na zobeh povzroči odstopanje dlesni od zoba, naredijo se žepki, v katerih so idealni pogoji za razvoj bakterij, kar vodi v periodontalno bolezen. Takšno stanje je lahko zelo boleče in vodi v izgubo zoba, abscese, izgubo kosti in infekcije. Bakterije lahko zaidejo v krvni obtok in povzročijo vnetje srčnih zaklopk,  jeter in ledvic.

Za zdrave zobe in dlesni vaših ljubljencev je tako pomembna domača skrb za čiste zobe in občasni obiski veterinarja, ki bo zobe in ustno votlino vašega psa temeljito pregledal in prepoznal morebiten zobni kamen, gingivitis, periodontalno bolezen, zlomljen zob ali absces. Pri pregledu je veterinar pozoren na zunanji izgled glave in čeljusti, na morebitne otekline, izcedke, pravilen ugriz. Pogledamo tudi notranjost ustne votline, dlesni, jezik, ustno sluznico, trdo in mehko nebo, pretipamo slinske žleze in bezgavke na vratu. Če je potreben še temeljitejši pregled, ga opravimo v splošni anesteziji, ko lahko zobe tudi slikamo in vidimo kakšno je stanje zobnih korenin. V splošni anesteziji tudi opravimo posege, kot so izdrtje zoba ali čiščenje zobnega kamna. Lastniki včasih zmotno mislijo, da živali poškodovani zobje ne bolijo tako kot nas, a to nikakor ne drži, živali pač ne stokajo naokoli ampak to bolečino bolj stoično prenašajo. Vsekakor je bolje, da ima kuža kakšen zob manj, kot pa da ga ves čas zelo boli. Za dobro domačo higieno zob je pomembno, da z zob najprej odstranimo ves zobni kamen, tudi tistega, ki se skriva v žepih pod dlesnijo, saj bo le tako domača higiena učinkovita. Lastniki naj  svoji živali večkrat pregledajo ustno votlino in so pozorni na morebitne manjkajoče ali zlomljene zobe, na zobni kamen in pordele ali celo krvaveče dlesni. Domača higiena zajema vsakodnevno ali vsaj tedensko ščetkanje zob. Na tržišču so na voljo različne zobne krtačke in zobne paste namenjene našim ljubljencem, lahko pa uporabimo tudi gazo, ki si jo ovijemo okoli prsta in psu tako očistimo zobe. Če s takšnim čiščenjem začnemo že pri mladičku, se žival na to zelo hitro navadi in pri tem lepo sodeluje.

K zdravim zobem pripomorejo tudi različni priboljški ali igrače namenjene krepitvi dlesni in čiščenju zob ter suha, briketirana hrana, saj se tako ustvarja manj zobnih oblog, kot pri hranjenju s hrano iz konzerv, ki se bolj lepi na zobe.

Za zdrave zobe vašega ljubljenca je poleg primerne prehrane in rednih obiskov veterinarja, pomembna tudi domača higiena zob, ki pa ni tako komplicirana kot se morda sliši, le malce več volje in truda zahteva včasih od nas.

Metka Novak, dr.vet.med.
Veterinarski center Kropec

Metka Kropec