26 Mar

Debelost pri psih in mačkah

DEBELOST PRI PSIH IN MAČKAH

Telo za normalno delovanje, rast in razvoj potrebuje hranilne snovi kot so beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe,  voda, minerali in vitamini, ki jih žival dobi z vsakodnevno pravilno prehrano.

Kvalitetna komercialno pripravljena hrana  vsebuje uravnotežene sestavine zato pri normalni aktivnosti posebni dodatki niso potrebni. So pa potrebe v različnih življenjskih obdobjih različne. Hrana za mladičke mora tako vsebovati dovolj energetskih snovi, beljakovin in mineralov.  Odrasel pes ali muc, ki je zelo aktiven potrebuje energetsko močnejšo hrano, prav tako breje in doječe samice. Le-tem lahko dodamo tudi vitamine in minerale. Starejše živali hranimo z manj energetsko hrano z več vlaknin, saj se njihov metabolizem in življenjski ritem upočasni. Hrano prilagajamo glede na njihovo velikost in težo. Pri komercialnih, pripravljenih hranah so na embalažah navedene priporočene dnevne količine, če hrano pripravljamo sami pa se seveda prilagajamo živali in gledamo, da normalno raste in se razvija, če imamo mladiča, oziroma, da se ne redi, če gre za odraslo žival.  Pri mladičkih je nujno hranjenje večkrat na dan, z odraščanjem pa število obrokov zmanjšujemo  vendar lahko tudi pri odraslih psih ostanemo pri 2 obrokih na dan. Pri mačkah prav tako prilagodimo število obrokov glede na to kako ješča je muca. Če je zelo ješča potem količino in število obrokov seveda omejimo, če pa je bolj izbirčna lahko ima hrano tudi ves čas na voljo in se ne bo zredila.

Če je hrana našega ljubljenčka neprimerna lahko hitro pride do prekomerne telesne teže-debelosti. Debelost je bolezensko stanje, za katerega je značilno prekomerno  nabiranje maščob v telesu. Vzrok je v 95% prekomerno hranjenje. K nastanku debelosti pripomore še premalo gibanja, zato so starejše živali bolj podvržene debelosti. Določen vpliv imajo tudi bolezenska stanja povezana z nepravilnim delovanjem nadledvične žleze, ščitnice in trebušne slinavke. Pogosto se živali zredijo tudi po sterilizaciji oziroma kastraciji. Lastniki zmotno mislijo, da je sam poseg vzrok za debelost.  Manjši vpliv že imajo tudi spolni hormoni, vendar lastniki pozabijo, da žival ne potrebuje več toliko energetsko bogate hrane, saj je že skoraj odrasla, če gre za poseg kmalu po 6. mesecu in da mogoče ni več toliko aktivna, kot je bila kot mladič. Tudi kastrirani mački, ki so prej vsakih nekaj mesecev zelo shujšali zaradi pohajanja naokoli, tega več zdaj ne počno in se bolj redijo. Tako  da vedno je glavni vzrok prekomerno hranjenje glede na potrebe živali in premalo gibanja.

Posledice debelosti se kažejo v slabi kondiciji, negativno vplivajo na sklepe in hrbtenico. Takšne živali so bolj podvržene sladkorni bolezni, boleznim srca in ožilja, respiratornim težavam, imajo pogosto oslabljen imunski sistem, okrevanja po kirurških posegih so daljša, rane se slabše celijo… Psi in mačke s prekomerno telesno težo živijo krajši čas kot psi in mačke z normalno težo.

Shujšati hišnega ljubljenčka je skupinsko delo celotne družine in celo bližnje okolice. Spremeniti moramo prehrano  in postopoma zmanjšati količino hrane ter dodati več gibanja. Za nasvet se lahko vedno obrnete na veterinarje, ki vam bomo svetovali in pomagali, da bo vaš ljubljenček bolj zdrav in dlje z vami.

Metka Kropec,dr.vet.med.

Metka Kropec